Przykład podania hummusu

5 pomysłów na hummus

Coraz częściej spotykamy się w sklepach z orientalnym produktem o nazwie hummus. Występuje już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością ale można go spotkać takich sieciówkach, jak Lidl czy Biedronka. Czym jest hummus oraz jakie są jego właściwości? W jaki sposób można wykorzystać hummus w każdej kuchni?

Co to jest hummus?

Hummus to prosta pasta, której głównym składnikiem jest ciecierzyca. Pasta hummus zawiera czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz tahini, czyli pastę sezamową i przyprawy. Sporządzana jest jako sos dip na zimno, pasta do smarowania, a także występuje jako składnik innych dań. Legendy głoszą, że hummus wywodzi się z czasów wypraw krzyżowych, a zapoczątkował go sułtan Saladyn w XII wieku.

Wartości odżywcze hummusu

Właściwości zdrowotne hummusu mogą zaskoczyć nie jedną osobę. Najpierw należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, dzięki czemu nasz układ trawienny działa bez zastrzeżeń. Jest on także źródłem wartościowego białka, dlatego jest niezbędny zwłaszcza w diecie wegetarian czy wegan. Cieciorka wchodząca w skład hummusu jest zaliczana do grupy roślin strączkowych, zalecanych w szczególności osobom posiadającym podwyższony poziom cholesterolu. Ponadto, składnikami tworzącymi ciecierzycę jest kwas fitowy oraz saponiny, substancje odpowiedzialne za ochronę przed czynnikami rakotwórczymi.

5 pomysłów na hummus

Podstawowy przepis na hummus, jest alternatywą dla wielu innych dań. Ta potrawa wegańska znajdzie sympatyków również wśród osób, które nie są jej zwolennikami.

  1. Tradycyjna pasta hummus

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie: W przeddzień przygotowywania hummusu ciecierzycę zalewamy wodą oraz pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy ją do miękkości ok. 40 min. Prażymy sezam na suchej patelni, aż do zarumienia się ziaren. Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do blendera wraz z sezamem i pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  1. Hummusowa jajecznica

Pasta hummus może być wykorzystana do przygotowania bardzo szybkiego i prostego śniadania. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną wcześniej cebulę. Potem wbijamy 3 jajka, przed tym jak jaja się zetną dodajemy hummus i wszystko mieszamy. Powstałą jajecznicę możemy podawać z pomidorami, szczypiorkiem czy papryką.

  1. Dressing do sałatek z hummusu

Dressing powstanie przez połączenie hummusu z dwoma łyżkami octu jabłkowego, szczyptą soli i pieprzu. Jest zdrową alternatywą dla wszystkich sosów w proszku, które tak zalegają na sklepowych półkach. Oprócz tego, możemy użyć go do marynowania mięsa.

  1. Hummusowy sos do makaronu

Taką potrawę stworzymy poprzez dodanie pasty hummus do ugotowanego wcześniej makaronu. Dzięki temu otrzymujemy bardzo lekką i kremową konsystencję. Można go podawać z łososiem, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.

  1. Hummusowa pizza

Kolejna potrawa wegańska z wykorzystaniem hummusu to pizza. Wystarczy, że posmarujemy chlebek pita hummusem, a na jego wierzchu ułożymy warzywa według własnego uznania. Doskonałym dopełnieniem smaku jak i zapachu, będzie posypana na samej górze rukola.

Przetestuj już dziś niezwykłe właściwości zdrowotne jakie niesie za sobą hummus na podstawie jednego z powyższych przepisów. Przekonaj się sam jak łatwo można stworzyć smaczne oraz szybkie danie, a zobaczysz, że wprowadzenie go do swojej diety przyniesie wiele zalet.