danie na dobre stawy

Dieta na zdrowe stawy

Stawy odpowiadają za najważniejsze czynności ruchowe, które wykonujemy na co dzień. Chodzenie, bieganie, pisanie, siadanie, skakanie, ćwiczenie, wszystko co wiążę się z jakąkolwiek czynnością fizyczną jest niemożliwe do wykonania bez udziału stawów. Często z coraz bardziej podeszłym wiekiem lub na skutek intensywnego wysiłku, ich wytrzymałość, elastyczność i stabilność maleje, co sprawia, że znacznie się osłabiają. Na skutek nadwyrężenia lub nieprawidłowego stylu życia uszkodzenie stawów może prowadzić do wielu zwyrodnień, a nawet poważnych chorób. Dlaczego dieta jest tak ważna, by jak najdłużej utrzymać siłę i sprawność fizyczną? Odpowiednie składniki odżywcze dostarczają wiele energii i niezbędnych witamin, minerałów, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie i wzmocnienie aparatów ruchowych. Jeśli czujesz, że Twoje stawy, mięśnie i kości potrzebują dużej dawki odżywczego wsparcia lub uważasz, że Twoja dieta nie wpływa korzystnie na ich stan, dowiedz się jakie menu pomoże zachować pełną sprawność fizyczną!

Co wpływa na kondycję stawów?

Kondycja  stawów zależy od stylu życia, dobrze dobranej diety na stawy, wieku, ilości przebytych kontuzji, a także wagi. Ich stan można zaniechać poprzez niekorzystne warunki pracy wpływające na osłabienie kręgosłupa, a tym samym stawów odpowiadających za podtrzymanie ciężaru ciała. Ponadto praca fizyczna może powodować nadwyrężenie mięśni, co również skutkuje chorobami zwyrodnieniowymi. Często ze względu na podeszły wiek, mięśnie wokół stawów stają się słabsze, a także ich kondycja może ulec pogorszeniu przez wrodzone zaburzenia i wady stawowe. Jednym z coraz częstych powodów chorób zwyrodnieniowych jest otyłość stająca się coraz poważniejszymi problemem, dlatego wyróżnia się wiele sposobów, dzięki którym można poprawić kondycję stawów.

  • Aktywność fizyczna – codzienne nawet trzydziestominutowe ćwiczenia wzmacniają kości i mięśnie oraz poprawiają kondycję. Możesz chodzić na siłownię, pływać, jeździć na rolkach, chodzić na długie spacery, cokolwiek, co sprawia Ci przyjemność i jest związane z aktywnością ruchową. Jakiekolwiek rozprostowanie kości i poruszenie mięśni zapobiega zesztywnieniu kończyn oraz wspomaga ich prawidłowy ruch.
  • Wygodne obuwiebuty przeznaczone do poszczególnych celów (np. do biegania, na siłownię, do chodzenia i codziennego użytkowania), możesz mieć pewność, że Twoje stawy nie zostaną nadwyrężone oraz uszkodzone.
  • Utrzymanie prawidłowej wagidbanie o linie i odpowiednią masę ciała dobraną do Twojego wzrostu nie obciąży kręgosłupa ani stawów odpowiadających za utrzymane ciężaru ciała (np. stawy kolanowe czy biodrowe). Nadwaga sprawia, że osłabiają się mięśnie (przez utrzymanie zbyt dużej masy), a najbardziej stawy kolanowe, które najczęściej są narażone na choroby zwyrodnieniowe.
  • Równomierne rozłożenie ciężaru – kiedy dźwigasz staraj się rozkładać ciężar tak, aby żadna ze stron nie była bardziej przeciążona. Ponadto nigdy nie podejmuj się noszenia przedmiotu o masie większej niż jesteś w stanie udźwignąć. Skutki podnoszenia zbyt ciężkich rzeczy mogą być fatalne dla Twojego kręgosłupa i wszystkich stawów.
  • Unikać urazów podczas uprawiania sportów – jeśli jesteś pasjonatem/-tką sportu, staraj się nie narażać na poważne kontuzje. Im więcej uszkodzeń, tym mniejsze szanse na utrzymanie prawidłowej sprawności ruchowej.
  • Dobrze dobrana dieta – ogromną rolę dla silnych, stabilnych i wytrzymałych stawów spełnia dieta, dlatego chcemy skupić się na niej najbardziej. Dowiedz się jak zaplanować swoje odżywianie, by zachować pełną sprawność fizyczną!

 

 Składniki diety na zdrowe stawy

Żywność wpływa na wiele istotnych aspektów związanych z funkcjonowaniem naszego ciała oraz organizmu. Poszczególne witaminy, minerały, tłuszcze, kwasy i inne substancje odżywcze wpływają na wygląd, prawidłowe działanie narządów, a także mają fundamentalne znaczenie dla wytrzymałości i silnych stawów. Często dobrze dobrana dieta może nawet zapobiec występowaniu stanów zapalnych. Dowiedz się jak zaplanować idealną dietę, by Twoje mięśnie, kości i stawy funkcjonowały bez zarzutów!

  • Po pierwsze duża ilość nabiału, który wzmocni chrząstki (jest jej podstawowym budulcem) – codziennie spożywaj twaróg w ilości od 2 do 4 łyżeczek. Dodaj do tego jogurt, kefir, maślankę lub po prostu szklankę mleka. Ponadto białko jest źródłem wapnia, które wzmacnia kości.
  • Owoce morza i ryby – Przygotuj danie rybne co najmniej dwa razy w tygodniu. Spożywanie kwasów omega-3 wraz witaminą E poprawia aparat ruchowy stawów i ma pozytywny wpływ na stany zapalne. Ryby dostarczają także witaminy D, która odpowiada za wchłanianie wapnia zatem uzupełnia się wraz z nabiałem. Na sprawność stawów bardzo dobrze wpływają również krewetki, małże, kraby, raki, a nawet ośmiornice. Najlepiej jeść ryby tłuste i morskie czyli takie jak łosoś, tuńczyk, sardynka, makrela itp.
  • Oliwy z oliwek oraz oleje – szczególnie olej rzepakowy oraz lniany, które zawierają istotny dla budowy stawów kwas oleinowy.
  • Zboże i warzywa strączkowe – ważne dla zapobieganiu zmian w mazi stawowej, które często wywoływane są długotrwałym i silnym stresem. W menu zawrzyj pieczywo razowe lub pełnoziarniste czyli ciemne. Ponadto jako alternatywę na śniadanie przygotuj maślankę z otrębami. Zamień tradycyjny makaron na razowy, a do dań obiadowych staraj się dodawać jak najwięcej warzyw strączkowych. Są źródłem błonnika, który odpowiada za dobrą przemianę materii i pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. W dodatku dostarczają witaminę B, która doskonale oddziałuje na zwiększony stres.
  • Przyprawy – nie tak ważny element, ale wspomagający metabolizm, zatem im więcej przypraw, tym większe szanse na pozbycie się
  • Galaretka czyli żelatyna – możesz spożywać ją w postaci deserów lub wytrwanie wraz z wędlinami lub rybami. Galaretka dostarcza kolagenu, który wspomaga leczenie stanów zapalnych lub uszkodzonych kontuzyjnie stawów. W dodatku kolagen odpowiada za elastyczność ścięgien. Należy jednak pamiętać, że spożywanie samego kolagenu w formie galaretek nie zmniejszy dolegliwości stawów. Metaanaliza z 2010 roku wskazuje, iż glukozamina podawana osobno lub połączenia glukozaminy z innymi składnikami nie zmniejszają bólu stawów i nie mają wpływu na zwężenie szpary stawowej.
  • Owoce – dostarczają wiele istotnych witamin np. witaminę C, która doskonale współdziała z kolagenem (odpowiada za jego wytwarzanie). Owoce zawierają wiele innych ważnych witamin wpływających na układ odpornościowy oraz na siłę mięśni, kości i stawów.
  • Imbir – Łagodzi ból spowodowany kontuzjami, nadwyrężeniami lub ogólnym przemęczeniem stawów.

 

To jedne z najważniejszych elementów diety wspomagającej utrzymanie dobrej kondycji stawów, mięśni i kości. Jeśli zależy Ci na szczegółowej i kompleksowej diecie, skorzystaj z porady dietetyka, który ułoży dla Ciebie specjalny jadłospis skierowany na poprawienie sprawności ruchowej. Pamiętaj także o możliwości zażywania kompleksowych suplementów diety na stawy, które zawierają połączenie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny, dzięki czemu skutecznie wspierają kondycję stawów. Jednak powyższe wskazówki z pewnością pomogą Twojemu ciału utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mięśni i stawów. Nie warto tracić czasu na bezwartościowe diety i śmieciowe jedzenie! Skorzystaj ze wskazanego menu już dzisiaj i stwórz odżywkę dla swojego aparatu ruchowego!

 

Sonia Adamkiewicz