pole ze zbożem

Jakie jedzenie uczula?

Według badań  Epidemiologii Chorób Alergicznych w Polsce – ECAP 2008, co najmniej 40% Polaków deklaruje objawy alergiczne. Czyni  to nasz naród pierwszym nad świecie pod względem ilości alergików. A w czołówce najczęściej występujących alergii znajdują się uczulenia na jedzenie…

Co to jest alergia pokarmowa?

 

Alergia jest ściśle związana z funkcjonowaniem układu odpornościowego. Jego prawidłowe działanie polega na zwalczaniu wirusów i bakterii. W momencie wtargnięcia do naszego organizmu obcego ciała, układ odpornościowy uruchamia mechanizmy zwalczające infekcję. U człowieka, u którego występuje alergia, substancje nieszkodliwe, np. białka mleka, pobudzają układ immunologiczny do traktowania ich jako groźne, a w związku z tym zwalcza je. Związane jest to z występowaniem w tych produktach tzw. substancji alergizujących, m.in. owoalbuminy, owomukoidu, owotransferyny i lizozymu. Do objawów alergii pokarmowej zalicza się: wysypkę, zaczerwienione policzki, biegunki, wymioty, bóle żołądka. Zdarzają się również niebezpieczne bóle krtani – tak gwałtowanie organizm reaguje najczęściej na alergeny zawarte w rybach czy orzechach.

Wśród najczęstszych przyczyn alergii są uwarunkowania genetyczne, stąd bardzo często występuje rodzinnie.  Duży udział ma też zanieczyszczenie środowiska. Jak wynika z badań, coraz większy wpływ na alergię ma także szybki postęp cywilizacyjny, tzn. szczepionki i leki zwalczające większość drobnoustrojów chorobotwórczych. Sprawia to, że układ odpornościowy ma wolne zasoby, dlatego zajmuje się, np. białkiem mleka.

Według wyników badań Epidemiologii Chorób Alergicznych w Polsce – ECAP 2008, chorobom alergicznym sprzyja bierne i czynne palenie, spaliny samochodowe, a czynniki znajdujące się w domach, które nasilają alergię to pierze, dywany, zwierzęta.

Które składniki pokarmowe uczulają?

 

Do produktów, które najczęściej powodują alergie pokarmowe zalicza się:

 

  • Białko mleka krowiego, jajek (głównie występuje u dzieci)
  • Truskawki (zawarta w nich substancja alergizująca – histamina, powoduje pokrzywkę i świąd), kiwi, papaja, mango, pomidory, selery
  • Orzechy (zwłaszcza ziemne), czekolada, kakao, miód
  • Ryby, owoce morza (czasem wystarczy sam zapach by wystąpiła reakcja alergiczna)
  • Owoce cytrusowe (mogą uczulić dziecko już w łonie matki)
  • Soja
  • Gluten (białko zbóż)

 

Alergicy są najczęściej uczuleni na co najmniej jeden składnik, dlatego diagnoza alergii pokarmowej nie należy do łatwych. Może się też pojawić alergia krzyżowa, czyli uczulenie na dwa białkowe alergeny.

Testy alergiczne

W celu diagnozy alergii pokarmowej wykonuje się:

  1. Testy natywne – świeże produkty spożywcze podawane są na skórę
  2. Testy skórne – zestaw około 20 alergenów pokarmowych (m.in. mleka, mąki, jaj, warzyw, owoców, mięs, przypraw), w postaci kropli aplikowany jest na skórę, wraz z jej nakłuciem. Żeby test był prawidłowy, wymagane jest minimum 48 godzin kontaktu alergenu ze skórą.
  3. Testy prowokacyjne – w tym celu stosuje się dietę eliminacyjną. Po jej zakończeniu, wykonywana jest gastroskopia czyli podawanie podejrzanych o alergię pokarmów i obserwowanie reakcji pacjenta.
  4. Testy z krwi (RAST) – badanie krwi najczęściej wykonuje się dzieciom poniżej 3 roku życia oraz osobom, u których alergie są mocno nasilone. Polegają one na potwierdzeniu istnienia u pacjenta przeciwciał IgE, czyli tych, które powodują reakcje alergiczne.

 

Zatem, po odpowiedniej diagnozie alergicznej, pozostaje tylko wyeliminować te produkty, które zawierają substancje uczulające.

 

Monika Dańczyszyn