Według badań Epidemiologii Chorób Alergicznych w Polsce - ECAP 2008, co najmniej 40% Polaków deklaruje objawy alergiczne. Czyni to nasz naród pierwszym nad świecie pod względem ilości alergików. A w czołówce najczęściej występujących alergii znajdują się uczulenia na jedzenie…
Alergia jest ściśle związana z funkcjonowaniem układu odpornościowego. Jego prawidłowe działanie polega na zwalczaniu wirusów i bakterii. W momencie wtargnięcia do naszego organizmu obcego ciała, układ odpornościowy uruchamia mechanizmy zwalczające infekcję. U człowieka, u którego występuje alergia, substancje nieszkodliwe, np. białka mleka, pobudzają układ immunologiczny do traktowania ich jako groźne, a w związku z tym zwalcza je. Związane jest to z występowaniem w tych produktach tzw. substancji alergizujących, m.in. owoalbuminy, owomukoidu, owotransferyny i lizozymu. Do objawów alergii pokarmowej zalicza się: wysypkę, zaczerwienione policzki, biegunki, wymioty, bóle żołądka. Zdarzają się również niebezpieczne bóle krtani – tak gwałtowanie organizm reaguje najczęściej na alergeny zawarte w rybach czy orzechach.
Wśród najczęstszych przyczyn alergii są uwarunkowania genetyczne, stąd bardzo często występuje rodzinnie. Duży udział ma też zanieczyszczenie środowiska. Jak wynika z badań, coraz większy wpływ na alergię ma także szybki postęp cywilizacyjny, tzn. szczepionki i leki zwalczające większość drobnoustrojów chorobotwórczych. Sprawia to, że układ odpornościowy ma wolne zasoby, dlatego zajmuje się, np. białkiem mleka.
Według wyników badań Epidemiologii Chorób Alergicznych w Polsce - ECAP 2008, chorobom alergicznym sprzyja bierne i czynne palenie, spaliny samochodowe, a czynniki znajdujące się w domach, które nasilają alergię to pierze, dywany, zwierzęta.
Do produktów, które najczęściej powodują alergie pokarmowe zalicza się:
Alergicy są najczęściej uczuleni na co najmniej jeden składnik, dlatego diagnoza alergii pokarmowej nie należy do łatwych. Może się też pojawić alergia krzyżowa, czyli uczulenie na dwa białkowe alergeny.
W celu diagnozy alergii pokarmowej wykonuje się:
Zatem, po odpowiedniej diagnozie alergicznej, pozostaje tylko wyeliminować te produkty, które zawierają substancje uczulające.
Monika Dańczyszyn
Używamy cookies