talerz z ciastem

Jedzenie szkodliwe dla zębów

Zdrowe, zadbane zęby są powodem do dumy. Piękny uśmiech to atut, którym każdy chciałby się poszczycić. Aby był zniewalający oprócz codziennego mycia i regularnych wizyt u dentysty warto również zwracać  uwagę na to, co jemy. Jakość spożywanego pokarmu może mieć znaczący wpływ na stan naszego uzębienia. Co należy jeść a czego się wystrzegać, by móc poszczycić się zniewalającym uśmiechem?

 

Które produkty szkodzą naszym zębom?

Szkliwo, którym pokryte są nasze zęby to struktura najbardziej podatna na zniszczenia spowodowane nieprawidłowo dobranym pokarmem. Należy więc wystrzegać się, lub spożywać z umiarem następujące produkty:

  • Napoje – szczególnie gazowane, takie jak cola i oranżady, a t także energetyki i sztucznie zabarwiane soki. Zawarte w nich cukry proste, i kwasy jak np. kwas fosforowy, a także barwniki i konserwanty  powodują erozje szkliwa, a w konsekwencji prowadzą do próchnicy. Zagrożeniem dla pięknego uśmiechu są też naturalne soki wyciskane z cytrusów, malin wiśni, czy jabłek, w których również występuje wysokie stężenie szkodliwych dla zębów cukrów i kwasów. Trzeba także uważać ze zbyt częstym piciem kawy i herbaty, gdyż mogą one zostawiać żółtawy nalot na zębach.
  • Słodycze – oraz wszystkie inne produkty o dużej zawartości cukrów takie jak pieczywo, serki smakowe, a nawet chipsy i fast foody. Cukry i węglowodany powodują próchnice – najczęściej występującą chorobę zębów.
  • Sosy sałatkowe, barbecue, ketchup i musztarda – wysoka zawartość kwasów, węglowodanów, sztucznych barwników a także octu powodują niszczenie szkliwa lub odbarwień na zębach.
  • Żywność, która przykleja się do zębów – czyli wszystkie gumy rozpuszczalne, krówki – ciągutki, karmelki, toffi rozkładają się w jamie ustnej co przyczynia się rozmnażaniu szkodzącym zębom 

 

Które produkty wzmacniają nasze zęby?

 Składnikiem  pożywienia niezbędnym naszym zębom, a także podstawowym ich budulcem jest wapń. Dostarczyć ją można pijąc mleko jak również przetwory mleczne: maślanki, kefiry, jedząc sery, jogurty a także ryby, rośliny strączkowe, szczypiorek, natka z pietruszki, ciemne pieczywo, orzechy ziemne i laskowe, pestki słonecznika.  Dobrym źródłem wapnia jest także woda mineralna. Aby jego wchłanialność była lepsza należy spożywać pokarmy bogate w witaminę D: żółtka jaj, tran, tłuste ryby, masło czy kakao.

Dla zdrowych zębów i dziąseł ważne są też witaminy C i A. Witamina A zawarta w szpinaku, agreście, marchwi czy kapuście działa bakteriobójczo zmniejszając ryzyko próchnicy. Witamina C, którą można znaleźć w pomidorach, ziemniakach, owocach cytrusowych, kapuście, brokułach, selerze, czerwonej papryce wzmacnia naczynka krwionośne, chroni przed odsłanianiem się szyjki dziąseł, a także ma działanie zapobiegające infekcjom. Innym potrzebnym zębom związkiem jest bakteriobójczy fluor, głównie kojarzony jako składnik past do zębów. Można go znaleźć w ryżu, wodzie mineralnej, cielęcinie, soli fluorowanej i herbacie.

Jeśli chcemy, aby nasze zęby były bielsze warto jeść truskawki. Zawarta w nich duża ilość kwasu jabłkowego naturalnie wybiela zęby. Co prawda efekt nie  będzie taki, jak po zabiegu u stomatologa, dzięki jedzeniu tego owocu można choć w niewielkim stopniu poprawić koloryt  zębów.

 

Regularna wizyta u dentysty

Idealnie zbilansowana dieta, bogata we wszystkie potrzebne zębom składniki nie gwarantuje ich zdrowia. Dzięki regularnym kontrolom w gabinecie stomatologicznym możemy uzyskać bieżący obraz stanu naszej jamy ustnej. Warto odwiedzać dentystę przynajmniej raz na pół roku, by mieć pewność, że jeśli któryś z zębów zostanie dotknięty próchnicą, uszkodzone zostanie jego szkliwo lub wystąpi choroba dziąseł nie będzie za późno na podjęcie leczenia.

 

Agnieszka Kujawa