Zawód kucharza od dawna odgrywa ważną rolę w społeczeństwie. W przeszłości dworscy kucharze posiadali wysoki status społeczny. Dziś sztuka gotowania znów cieszy się uznaniem i staje się coraz bardziej popularna.
Kucharz jest osobą, która zajmuje się przygotowywaniem dań, charakterystycznych dla danego kraju. Bywa też, że dostosowuje dania do okoliczności i indywidualnych gustów klientów. W gotowaniu musi kierować się niezawodnym wyczuciem smaku.
Jednym z najważniejszych obowiązków kucharza jest dbałość o najwyższej jakości składniki, które wykorzystuje do swoich potraw. Żeby zadowolić swoich gości, kucharz stara się podawać dania w wyszukanej formie bądź zajmuje się też dekorowaniem stołu.
Warto zaznaczyć, że praca w gastronomii to ogromny wysiłek - nie tylko fizyczny, ale i psychiczny. Nieodłącznym elementem pracy kucharza jest stres. Na osobie wykonującej taką pracę ciąży bowiem presja przygotowywania wielu potraw, nieraz w bardzo krótkim czasie.
Ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków (NNW) należy do ubezpieczeń osobowych. Zapewnia odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu, którego można doznać na skutek nieszczęśliwego wypadku. Nieszczęśliwym wypadkiem w pracy kucharza może być m.in. poważne skaleczenie nożem czy nagłe poślizgnięcie się w czasie pracy.
Odszkodowanie NNW można wykupić jako samodzielne ubezpieczenie bądź jako dodatek do innych świadczeń, m.in. ubezpieczenia samochodowego OC i AC. Odszkodowanie z NNW jest wyliczane jako procent sumy ubezpieczenia, który odpowiada procentowi uszczerbku na zdrowiu. Zasady na jakich wypłacane są świadczenia, zawarte są w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU), które określają prawne aspekty ubezpieczenia NNW.
Kucharz to nie tylko zawód, którego można się nauczyć w szkole czy na studiach. Jest przede wszystkim stworzony dla ludzi z pasją, którzy swoim zmysłem smaku, trafiają przez żołądek do serca.
Monika Dańczyszyn
Używamy cookies