kucharze gotujący w kuchni

Profesjonalna odzież gastronomiczna

Odzież do gastronomii jest niezwykle istotna i podlega ścisłym zasadom, to jak prezentuje się załoga kucharska oraz kelnerzy ma niebagatelne znaczenie. Kucharz i kelner  musi dbać o higienę oraz o właściwy schludny ubiór. Pierwszą osobą jaką widzi klient jest kelner, to jakie wywrze wrażenie zapadnie w pamięci konsumenta. Dlatego pierwsze wrażenie jakie powinien odnieść gość to schludność i profesjonalizm osoby obsługującej.

Elementy odzieży gastronomicznej

Uniform kucharza, czyli jego ubranie robocze to przede wszystkim bluza kucharska, może być ona jednorzędowa lub dwurzędowa. Kolejnym elementem stroju kucharza są spodnie kucharskie i odpowiednie buty. Wcześniej wymienioną gastronomiczną odzież dla kucharzy można zabezpieczyć fartuchem lub fartuszkiem. Fartuchy kuchenne przydadzą się w każdej kuchni, szczególnie w dniu, w którym będzie pracować się szybko, co zwiększa prawdopodobieństwo ubrudzenia. Odpowiednie ubranie dla kucharza to również kitel.

Odzież kelnerska może być bardziej praktyczna lub elegancja. Kelner może ubrać fartuch kelnerski, ale odpowiednie będą także koszule. Jeśli chodzi o ubrania dla kelnerek, panie mogą ubrać odpowiednio elegancką sukienkę. Buty powinny zasłaniać stopę oraz muszą być wygodne. Odpowiednie są czółenka, półbuty, eleganckie ze skóry (także lakierowanej) dobrej jakości. Strój powinien być schludny, odpowiednio dopasowany do sylwetki. Sukienka, bądź spódnica powinna zasłaniać kolana.

Jak wybrać odpowiednią odzież gastronomiczną?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonana jest odzież dla gastronomii, wyklucza się materiały łatwopalne. Kolejną ważną kwestią jest plamoodporność, wysoka czyni produkt bardziej pożądanym i praktycznym.

Tania odzież gastronomiczna może i uchronić przed jednorazowym wysokim wydatkiem, jednak słabej jakości odzież szybko się niszczy, szczególnie, gdy ubrania są narażone na wilgotne powietrze, plamy, zapachy.

Modne trendy i ciekawe dodatki

Ciekawym dodatkiem do stroju kucharza jest czapka, która jest również pragmatyczna, ponieważ chroni potrawy przed przedostaniem się włosów do dania.

Modna wśród odzieży gastronomicznej damskiej jest zapaska, która dzięki wszytym kieszeniom służy do przechowywania notatnika i długopisu do zapisywania zamówień.

Odzież gastronomiczna świadczy o stosunku do konsumenta, który ocenia usługi oraz wygląd załogi oraz lokalu. Każdy szczegół jest ważny. Kolorystyka klasyczna to czerń i biel, ale odpowiednie kroje i fasony to podstawa. Ubrania mogą być kolorystycznie dopasowane do wnętrza, nawet jeśli nie są to klasyczne kolory, chodzi przede wszystkim o schludność.

 

Dagmara Seget