hamburgery

Przepis na hamburgery

Najpopularniejsza kanapka na ciepło to zdecydowanie hamburger. Uwielbiają i znają ją wszyscy, ale czy próbowałeś kiedyś przyrządzić ją sam? Sprawdź jak zrobić hamburgery i ciesz się zdrowym, pysznym posiłkiem, który pokochają wszyscy domownicy i znajomi!

Jak zrobić hamburgery?

Większość z nas za ojczyznę hamburgerów postrzega Amerykę, z którą kojarzone są bary szybkiej obsługi serwujące hamburgery amerykańskie. Niemniej ta popularna kanapka na ciepło rozgłos otrzymała dzięki obywatelowi Niemiec, który najpierw w Hamburgu serwował grillowane mięso mielone z sałatą, musztardą i majonezem w formie grzanki, a następnie przeprowadził się na zachód i tam rozpowszechnił swój przysmak, który swoją nazwę otrzymał dzięki pochodzeniu kucharza. Z czasem przepis na hamburgery doskonalono, a sam hamburger stał się potrawą kojarzoną wyłącznie ze Stanami Zjednoczonymi, dlatego dziś używając sformułowania hamburgery amerykańskie, mamy na myśli tradycyjną, nieco zmienioną wersją grzanki. Obecnie hamburgery są dostępne w wielu lokalach, niemniej jeśli chcesz poznać prawdziwy smak hamburgerów amerykańskich i zjeść zdrowy przysmak, najlepiej przyrządzić je w domu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić hamburgery, musisz wiedzieć że ich przyrządzenie jest dziecinne proste, a do ich wykonania nie jest potrzebna długa, skomplikowana lista składników.

Przepis na hamburgery amerykańskie

Hamburgery amerykańskie w polskim domu? To możliwe. Na początek przygotuj około 500 gram wołowiny (na około 4 porcje), którą należy starannie zmielić, a następnie dodać do niego posiekaną 1 cebulę, pieprz według uznania, 2 łyżeczki musztardy oraz 1 łyżkę korzennego sosu Worcester. Dla nadania odpowiedniej konsystencji mięsu można użyć 1 jajka lub zimnej wody, która ułatwi nam wykonanie kolejnego kroku jakim jest formowanie kotlecików. Następnie należy wrzucić mięso na grill i grillować od 3 do 6 minut z każdej ze stron, należy pamiętać aby nie wysuszyć mięsa, a pod koniec smażenia umieścić na każdej kulce wołowiny po 1 plastrze sera, tak by się lekko rozpuścił. Bułki hamburgerowej należy lekko podgrzać, tak aby były ciepłe i chrupkie. Prawdziwe hamburgery amerykańskie charakteryzuje bułka posmarowana z majonezem, nie zapomnij o tym kroku. Następnie na pieczywo nakładamy sałatę, grillowane mięso, dodajemy musztardę i ketchup, następnie kanapkę uzupełniamy o dodatki takie jak pomidor oraz plastry cebuli. Voila! Hamburgery amerykańskie gotowe!

Przepis na hamburgery domowe

Hamburgery to kanapki, które zyskały na popularności w wielu krajach, dlatego jeśli nie przekonuje cię przepis na hamburgery amerykańskie, to spróbuj wykonać ich spolszczoną wersję. Jak zrobić domowe hamburgery? Przede wszystkim możesz użyć zwykłych kajzerek zamiast specjalnych bułek hamburgerowych, najlepiej jeśli wybierzesz te z dodatkiem sezamu. Domowe hamburgery nie wymagają użycia grilla, wystarczy, że do smażenia mięsa użyjesz zwykłej patelni, oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest użycie naczynia, które ma funkcję grillowania. Amerykanie kochają krwiste steki, ale my Polacy możemy spokojnie pozwolić sobie na dobrze wysmażone mięso. Ponadto nie musisz dodawać do mięsa sosu Wolcester, możesz doprawić je np. sosem chili lub czosnkiem. Pamiętaj, że nie jesteś zobowiązany smarować bułek majonezem, hamburgery są równie dobre z uwielbianym przez Polaków ketchupem. Przy tworzeniu domowych hamburgerów polecamy również eksperymentowanie z dodawaniem różnych warzyw jako dodatki do kanapki. Domowe hamburgery wcale nie są takie trudne do przyrządzenia, prawda?

 

Dominika Kula