kufle piwa

Przepis na piwo

Domowe piwo potrafi oczarować swoim smakiem. Ponadto okazuje się, że jest dużo tańsze, niż to dostępne w sklepach. Cały proces warzenia piwa jest niezwykle zaawansowany, ale w warunkach domowych możemy wykorzystać jego skróconą, a równie skuteczną wersję. Piwo posiada długą listę walorów, nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych. Napój jest bogaty w minerały, witaminy, proteiny. W dodatku możemy wybierać między bezalkoholowym, jasnym, pełnym, mocnym – każdy znajdzie coś dla siebie. Picie piwa w umiarkowanych ilościach ma bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy, odpornościowy, nerwowy, moczowy oraz krążenie. Według naukowców, mimo iż piwo jest bardzo kaloryczne, posiada pewną substancję, która zapobiega otyłości.

Jak zrobić piwo w domu?

Warzenie piwa to proces, który składa się z wielu zaawansowanych, wieloetapowych działań tj. śrutowanie słodu w młynie, zacieranie śruty w kadzi, filtracja zacieru, gotowanie brzeczki, oddzielenie osadu, schładzanie brzeczki, natlenianie, fermentacja, filtracja, leżakowanie, dojrzewania, ponowna filtracja, pasteryzacja i rozlew. Jak na warunki domowe, cały proces brzmi dość wymagająco. Na szczęście istnieje również sposób na skróty, z którym poradzi sobie każdy, czas oczekiwania nie jest nadto wydłużony, a efekt końcowy jest równie imponujący.

Aby zrobić piwo w domu, będzie potrzebny odpowiedni sprzęt:

  • Pojemnik fermentacyjny z kranikiem i rurką fermentacyjną
  • Chemikalia do dezynfekcji (pirosiarczyn sodu)
  • Puste butelki (40 sztuk)

 

Składniki do zrobienia piwa w domu

Składniki niezbędne do wykonania około 40 butelek domowego piwa to:

  • Puszka koncentratu słodowego nienachmielonego
  • Puszka koncentratu słodowego nachmielonego
  • 10 litrów wrzątku
  • 10 litrów zimnej wody
  • Paczka drożdży piwnych
  • Cukier

 

Przepis na piwo

Cały sprzęt należy zdezynfekować. Czystość podczas tworzenia piwa jest kluczowa. Następnie do fermentatora przelewamy 10 litrów wrzątku, wlewamy słód i mieszamy do wytworzenia piany. Kolejne dolewamy chłodną wodę. W efekcie powinniśmy uzyskać wodę w temperaturze 20 stopni Celsjusza. Do fermentatora dodajemy drożdże piwne i zamykamy klapę, pozostawiając go na 7 dni. Po tygodniu przelewamy piwo do butelek, do których wcześniej wsypać należy po łyżce cukru. Szyjki butelek powinny zostać puste. Po zamknięciu butelek korkownicą należy odstawić je na około dwa dni. Po łącznie 9 dniach i krótkiej chwili pracy, możemy cieszyć się pysznym, domowym wyrobem i częstować rodzinę oraz przyjaciół do woli.

 

Ewelina Hiller