kawałek włoskiej pizzy na talerzu

Tradycyjna pizza włoska

Tradycyjna włoska pizza często mocno różni się od tych, które dostajemy w polskich pizzeriach. Tę prawdziwą cechuje niesamowicie silny aromat i wspaniały smak. Taką właśnie pizzę podają Włosi na południu swojego kraju. Najpyszniejsze z nich pochodzą z rejonu Neapolu. Nie co dzień jednak mamy szansę lecieć na obiad, czy kolację do Włoch, zatem warto podszkolić się nieco i przygotować wyborne danie samemu, w domowym zaciszu.

Przepis na tradycyjną włoską pizzę

Ciasto do tradycyjnej włoskiej pizzy przygotowywane jest dzień wcześniej, przed jej pieczeniem. Do maszyny, która wyrabia ciasto wlewa się zimną wodę oraz drożdże. Później dosypuje się mąkę i przyprawia solą. Sól dodaje się na samym początku, aby nie blokowała ona wzrostu drożdży. Gotowe ciasto musi być elastyczne i całkiem gładkie. Przechowuję się je przez całą noc w lodówce. Następnego dnia przeciera się pomidory z puszki i doprawia, aby nie były mdłe. Najsłynniejszą i najbardziej cenioną pizzą jest ta najprostsza, czyli Margherita. Kulkę ciasta posypuje się malutką ilością mąki i formuje w krążek. Następnie rozprowadza się sos i posypuje startą mozzarellą oraz świeżą bazylią. Kluczem do sukcesu jest prawdziwa, świeża mozzarella. Piec, w którym piecze się pizza, koniecznie musi być na drewno. Dzięki temu ciasto jest chrupiące, a ser idealnie podpieczony. Pizzę piecze się zaledwie dwie minuty. Ciasto jest na tyle cienkie, że nie można kłaść na nie wiele dodatków, ponieważ pod wpływem ich ciężaru, mogłoby się łamać. We Włoszech, pizza przygotowywana jest zazwyczaj na oczach klientów. Wyznacznikiem dobrej pizzerii jest ilość Włochów w niej przebywających. Należy jednak pamiętać, że pizzę jedzą oni najwcześniej o godzinie 20tej. Prawdziwy mistrz potrafi wykonać  100 pizz na godzinę.

 

Włoska pizza domowa

Włoska pizza domowa może niemal dorównać smakiem tej przyrządzanej we włoskiej pizzerii. Bardzo istotny jest przepis i koncentracja na cieście, ponieważ to ono pełni kluczową rolę. Aby przygotować idealne ciasto potrzebne są:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 dkg drożdży
  • 40 dkg mąki

Drożdże należy pokruszyć i zmieszać z cukrem, letnią wodą oraz łyżką maki i pozostawić je w cieple. Następnie przesianą mąkę należy połączyć z wyrośniętymi drożdżami i dodać resztę składników, pamiętając aby oliwę dodać na samym końcu. Ciasto wyrabia się przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie należy pozostawić je pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość. W następnej kolejności ciasto należy uformować w cieniutki krążek na okrągłej blaszce, posmarować oliwą z oliwek i dodać ulubione składniki, pamiętając aby nie przesadzić z ich ilością z względów wymienionych powyżej. Pizzę w nagrzanym piekarniku należy piec przez pół godziny.

 

Ewelina Hiller