Włoska kawa – wszystko co musisz o niej wiedzieć
Kto z nas wyobraża sobie poranek bez kawy? Kiedy jej zapach i aromat unosi się w pomieszczeniu od razu stawia nas na nogi, a pierwszy łyk dodaje energii na nowy dzień. Kawa zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia składników, między innymi antyoksydanty i przeciwutleniacze. Dodatkowo pomaga spalać tłuszcz, dzięki zawartej w niej kofeinie, która zwiększa metabolizm. Chroni także wątrobę oraz florę bakteryjną w naszych jelitach.
Rodzaje kawy
Nie każdy z nas wie, że Włosi są mistrzami w przygotowywaniu kawy, gdyż ziarna ich kawy nie mają sobie równych, często ich jakość oraz świeżość potwierdzana jest specjalnymi certyfikatami. Włoska kawa charakteryzuje się mocnym wypaleniem, ziarna są ciemno brązowe, a na ich powierzchni widać tłuste krople. Zanim jednak poznasz zasady parzenia włoskiej kawy, zapoznaj się z jej rodzajami.
- Espresso – kawa o niewielkiej objętości, według zaleceń jest to 25ml w ciągu 25 sekund parzenia z 7g kawy. Ten rodzaj kawy charakteryzuje intensywny i esencjonalny smak, od głębokiej czekoladowej słodyczy przez owocowe nuty. Poprawnie przyrządzone espresso jest gęste, działa szybko, ale stosunkowo krótko.
- Americano – espresso zalane gorącą wodą, ilość tej kawy jest różna – od 25-30ml do 470ml. Americano prawdopodobnie powstało we Włoszech w czasie II wojny światowej kiedy Amerykańscy żołnierze prosili o taką kawę, by poczuć się jak w domu.
- Marochino – espresso z syropem czekoladowym lub kakao oraz spienionym mlekiem.
- Romano – espresso z sokiem z cytryny.
- Coretto – espresso z niewielką ilością alkoholu, można także dodać spienione mleko.
- Freddo – espresso na zimno, najczęściej kostki lodu zalane kawą.
- Lungo – tzw. „przedłużone” espresso, po uzyskaniu 25-30ml kawy zaparza się ją dalej aż do uzyskania 50-60ml, co powoduje, że kawa jest delikatna.
- Ristretto – kawa espresso przygotowana z mniejszej ilości wody, przeciwieństwo lungo.
- Con panna – espresso z bitą śmietaną.
- Cappuccino – jedna z najbardziej znanych kaw, która przygotowywana jest na bazie espresso, z dodatkiem mleka spienionego na jednolitą, jogurtową konsystencję.
- Macchiato - espresso z niewielką ilością spienionego mleka. W języku włoskim oznacza „splamiony”, co oznacza, że jest to espresso splamione małą ilością mleka.
- Latte – zawiera więcej mleka niż cappuccino, objętość to około 200ml, spienione mleko zajmuje miejsce na górze. Tradycyjnie we Włoszech pije się taką kawę do śniadania.
- Latte Macchiato – kawa uwielbiana głównie przez kobiety, najczęściej trzy- warstwowa, czasem z syropem smakowym. Najczęściej podawane w wysokiej szklance, do której trafia mleko oraz porcja espresso, dzięki czemu tworzą się warstwy – mleko, kawa i mleczna piana.
- Mocca – wariant kawy latte, do espresso dodaje się czekolady, dolewa się gorącej czekolady oraz dodaje się bitą śmietanę.
- Flat white – kawa podawana w niewysokiej szklance, zawiera dwie porcje espresso oraz gładko spienione mleko.
Sposoby parzenia włoskiej kawy
Przepisów na parzenie włoskiej kawy jest wiele, a podanie włoskiego espresso to niemal sztuka. Dla początkujących adeptów tej sztuki najlepsze będą trzy rozwiązania:
- Tygielek - jest to typowo turecki sprzęt do parzenia kawy, ale może nam także posłużyć do parzenia kawy włoskiej. Należy wsypać do niego kawę i zalać wodą, całość podgrzewamy do momentu gdy zacznie parować. Tą czynność należy powtórzyć trzy razy, ponieważ dopiero wtedy kawa nabiera mocy i intensywnego smaku.
- Kawiarka – niewielkie naczynie z rączką i dzióbkiem, składa się z dwóch części – do dolnej wlewamy wodę i wkładamy filtr napełniony kawą, górną część przykręcamy i stawiamy kawiarkę na kuchence. Mieszankę trzymamy tak długo aż usłyszymy charakterystyczne bulgotanie.
- Ekspres do kawy – dzisiaj już wszechobecny w większości domów, z pewnością jego zaletą jest prosta technika parzenia kawy, wbudowany spieniacz do mleka i młynek. Dla pasjonata kawy ekspres to prawdziwy luksus.
Kawiarka czy ekspres?
Te dwa urządzenie do parzenia kawy są najpopularniejsze, choć wciąż aktualne jest pytanie: co wybrać?
Kawiarka – proces parzenia kawy trwa około 4 minut, dzięki czemu wydobywany jest głęboki smak i aromat kawy. Kawiarka jest prosta w użytkowaniu i rzadko występują w niej awarie, a jeśli już są to zazwyczaj łatwe do naprawienia. Urządzenie to jest dodatkowo niewielkie i proste w utrzymaniu czystości. Cena kawiarki jest także niższa niż ekspresu do kawy. Jedyną wadą może być to, że mleko należy spienić oddzielnie, gdyż nie ma tu wbudowanego spieniacza.
Ekspres do kawy – parzenie kawy trwa tutaj krócej niż w kawiarce, jednak cena takiego ekspresu jest dosyć wysoka. Zaletą ekspresu jest z pewnością łatwa obsługa, choć jego utrzymanie w czystości jest bardziej czasochłonne, a wszelkie naprawy mogą być droższe niż w przypadku kawiarki. Ekspres do kawy daje nam jednak możliwość przygotowania wielu różnych kaw deserowych, dzięki kapsułkom dostępnym na rynku, co stanowi o jego różnorodności. Dodatkowym plusem jest to, że posiada wbudowany spieniacz do mleka, a młynek mieli na bieżąco ziarna kawy.
Ekspres do kawy daje duże możliwości, choć kawiarka cieszy się rosnącą popularnością. Wniosek jest prosty - wybór odpowiedniego urządzenia do parzenia kawy jest dostosowany do indywidualnych potrzeb oraz warunków finansowych.
Katarzyna Bałdyka