zdjęcie naleśników

Jak zrobić zdjęcie potraw?

Z zachwytem oglądamy piękne fotografie potraw w czasopismach lub Internecie i wyobrażamy sobie jak ten niesamowity efekt został osiągnięty. Przed oczami pojawia się profesjonalne studio, ciężki sprzęt, lampy, asystenci, sztuczne barwniki… Ogółem wszystko to, do czego dostępu nie mamy, więc o pięknym zdjęciu możemy jedynie pomarzyć. Nic bardziej mylnego. Fotografowanie jedzenia może być naprawdę proste i przyjemne.

Fotografia kulinarna

Fotografia kulinarna to niełatwa dziedzina sztuki. Krążą powiedzenia, że jeśli fotograf potrafi pięknie uchwycić na zdjęciu jedzenie, to poradzi sobie z każdym wyzwaniem. Profesjonaliści mają swoje sposoby. Dla dobrego zdjęcia potrafią zamienić potrawę w coś zupełnie niejadalnego. Pianka do golenia jako śmietana, gąbka w zupie, która wypiera warzywa na wierzch, lody z dodatkiem utartych ziemniaków, smarowanie jedzenia olejem samochodowym – te sztuczki to dla fotografów codzienność, jednak czy to konieczne? Oczywiście, że nie. Wystarczy zadbać o kilka szczegółów aby codzienne potrawy wyglądały na zdjęciach naprawdę apetycznie.

 

Zasady robienia dobrych zdjęć potrawom

Pierwszą i podstawową zasadą, która zagwarantuje sukces w dziedzinie fotografii kulinarnej jest światło. Nie potrzeba w tym celu dziesiątek lamp studyjnych, wystarczy wykorzystać światło dzienne wpadające przez okno. Aby efekt był bardziej spektakularny można wykorzystać białą blendę (lub kartkę), doświetlając obiekt z drugiej strony. Światło musi być jasne, jednak niewskazane jest bezpośrednie wykorzystywanie promieni słonecznych, które mogą prześwietlić zdjęcie. Jeśli jakiś drobny detal jest dla nas szczególnie ważny, zamiast blendy można spróbować wykorzystać lustro, które jeszcze mocniej doświetli dany szczegół.

Druga bardzo ważna zasada to odpowiednia aranżacja. Kompozycja i dekoracje są niezwykle ważne i dodają dużo uroku. Elegancka zastawa, wypolerowane sztućce to połowa sukcesu w przypadku fotografowania jedzenia. Do dekoracji można użyć ziół, przypraw, liści, kwiatów, plasterków cytryny. Bardzo ważna jest także dbałość o tło. Klimatyczny drewniany blat można stworzyć ze starych desek lub paneli. Jeśli chodzi o idealną kompozycję, za każdym razem będzie inaczej. Należy eksperymentować do skutku.

Podobnie jest z kadrem. To on decyduje w jaki sposób przedstawimy ludziom daną potrawę. Danie powinno wypełniać cały kadr i być ukazane z bliska – w całej okazałości. Przedstawienie jedzenia z góry daje bardzo dobry efekt, jednak jest dość oklepane, dlatego warto inicjować nowe sposoby.

 

Zdjęcia w studiu fotograficznym

Sesje komercyjne, które odbywają się w studiu fotograficznym, mają nieco inny przebieg niż te w domowym zaciszu. Podstawową różnicę można odnaleźć oczywiście w sprzęcie, ale to nie wszystko. Aby zrobić profesjonalne zdjęcia potraw wykorzystuje się przynajmniej 5 lamp. Ustawia się je według konkretnego schematu, tak aby na zdjęciu ukazać to, co najlepsze. W studiu fotograficznym bardzo często robione są tzw. packshoty, czyli zdjęcia na białym tle, które następnie są obrabiane w programach graficznych. Oświetlenie często jest zmieniane, aby wykonać całą serię różnych zdjęć, które na koniec są składane i umieszczane na pożądanym tle. Nierzadko stosuje się wspomniane już wcześniej sztuczki, jak malowanie jedzenia różnymi specyfikami, które co prawda uniemożliwiają podjadanie na planie, ale gwarantują przepiękne efekty wizualne.

 

Ewelina Hiller