Przed przystąpieniem do stosowania jakiejkolwiek diety, ważna jest rzetelna analiza naszych nawyków żywieniowych oraz własnego ciała. Wyeliminowanie złych przyzwyczajeń i dostosowanie diety do naszych potrzeb w optymalny sposób poprawi funkcjonowanie organizmu.
Przede wszystkim, należy zdecydować jaki jest cel zastosowania konkretnej diety: utrata wagi, uzupełnienie mikro lub makroelementów, których nam brakuje czy też ograniczenie danych składników, m.in. ze względów zdrowotnych.
Jeśli wskaźnik BMI jest w normie, nie ma potrzeby wybierania diety odchudzającej. Warto zadbać o jakość spożywanych produktów, zwracać uwagę na dzienny dobór składników. Zrzucanie 05-1kg tygodniowo pozwoli utrzymać wagę na odpowiednim poziomie.
Indywidualna dieta jest przeznaczona szczególnie dla osób ze schorzeniami: cukrzycą, chorobami układu krążenia czy tarczycy. Również dla sportowców istotne jest przygotowanie dobrej, zbilansowanej diety. Dietetyk ustala dzienne posiłki, na podstawie wcześniej przeprowadzonego wywiadu z pacjentem. Oprócz tego, w czasie wizyty, wykonuje się pomiar masy ciała z wykorzystaniem bioimpedancji elektrycznej, co pozwala uzyskać dane na temat ilości wody w organizmie czy zawartości tkanki tłuszczowej.
Monika Dańczyszyn
Używamy cookies