Zdrowe, zadbane zęby są powodem do dumy. Piękny uśmiech to atut, którym każdy chciałby się poszczycić. Aby był zniewalający oprócz codziennego mycia i regularnych wizyt u dentysty warto również zwracać uwagę na to, co jemy. Jakość spożywanego pokarmu może mieć znaczący wpływ na stan naszego uzębienia. Co należy jeść a czego się wystrzegać, by móc poszczycić się zniewalającym uśmiechem?
Szkliwo, którym pokryte są nasze zęby to struktura najbardziej podatna na zniszczenia spowodowane nieprawidłowo dobranym pokarmem. Należy więc wystrzegać się lub spożywać z umiarem następujące produkty:
Składnikiem pożywienia niezbędnym naszym zębom, a także podstawowym ich budulcem jest wapń. Dostarczyć ją można pijąc mleko jak również przetwory mleczne: maślanki, kefiry, jedząc sery, jogurty a także ryby, rośliny strączkowe, szczypiorek, natka z pietruszki, ciemne pieczywo, orzechy ziemne i laskowe, pestki słonecznika. Dobrym źródłem wapnia jest także woda mineralna. Aby jego wchłanialność była lepsza należy spożywać pokarmy bogate w witaminę D: żółtka jaj, tran, tłuste ryby, masło czy kakao.
Dla zdrowych zębów i dziąseł ważne są też witaminy C i A. Witamina A zawarta w szpinaku, agreście, marchwi czy kapuście działa bakteriobójczo zmniejszając ryzyko próchnicy. Witamina C, którą można znaleźć w pomidorach, ziemniakach, owocach cytrusowych, kapuście, brokułach, selerze, czerwonej papryce wzmacnia naczynka krwionośne, chroni przed odsłanianiem się szyjki dziąseł, a także ma działanie zapobiegające infekcjom. Innym potrzebnym zębom związkiem jest bakteriobójczy fluor, głównie kojarzony jako składnik past do zębów. Można go znaleźć w ryżu, wodzie mineralnej, cielęcinie, soli fluorowanej i herbacie.
Jeśli chcemy, aby nasze zęby były bielsze warto jeść truskawki. Zawarta w nich duża ilość kwasu jabłkowego naturalnie wybiela zęby. Co prawda efekt nie będzie taki, jak po zabiegu u stomatologa, dzięki jedzeniu tego owocu można choć w niewielkim stopniu poprawić koloryt zębów.
Idealnie zbilansowana dieta, bogata we wszystkie potrzebne zębom składniki nie gwarantuje ich zdrowia. Dzięki regularnym kontrolom w gabinecie stomatologicznym możemy uzyskać bieżący obraz stanu naszej jamy ustnej. Warto odwiedzać dentystę przynajmniej raz na pół roku, by mieć pewność, że jeśli któryś z zębów zostanie dotknięty próchnicą, uszkodzone zostanie jego szkliwo lub wystąpi choroba dziąseł nie będzie za późno na podjęcie leczenia.
Agnieszka Kujawa
Używamy cookies