Dziczyzna to rarytas, którego nie znajdziemy w każdym sklepie mięsnym. Nie jest to jedna z najpopularniejszych potraw na polskim stole, jednak ma swoich miłośników i z pewnością warto jej spróbować. Mięso z dzika posiada imponującą listę zalet. Warto jednak wiedzieć, gdzie się w nie zaopatrywać, aby było naprawdę świeże i pyszne.
Mięso z dzika charakteryzuje się małą ilością cholesterolu i tłuszczu oraz wysoką wartością odżywczą. Jest bogate w składniki mineralne, witaminy oraz białko. Jest także wolne od antybiotyków, ponieważ dziki żyją na wolności i nie tuczy się ich sztucznie. Ponadto dziczyzna bardzo rzadko wywołuje uczulenia i możemy spożywać ją w zasadzie bez ograniczeń.
Jedną z najbardziej znanych i polecanych potraw z dzika są steki. Do tych z jabłkami potrzebne są następujące składniki:
Mięso należy obrać z błon i tłuszczu, a następnie pokroić je na 4 plastry. Plastry zbija się przez folię drewnianym tłuczkiem. Następnie steki należy smażyć na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Po obróceniu posypujemy pieprzem i solą. Cebulę oraz jabłka zaleca się pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Plastry boczku należy smażyć do chwili, aż będą chrupiące. Gotowe steki podajemy z plasterkami boczku, cebulą i jabłkami posypanymi cynamonem i cukrem.
Dziczyznę dostać można w luksusowych delikatesach oraz dobrze zaopatrzonych hipermarketach. Najlepiej jednak zaopatrywać się w nią w specjalnych punktach, które specjalizują się w skupie i przerobie dziczyzny, którą pozyskują od sprawdzonych dostawców. W mięso zwierząt leśnych warto zaopatrywać się w sklepach, specjalizujących się w sprzedaży dziczyzny również dlatego, że na miejscu można spróbować wybranych produktów. W razie potrzeby, w takim miejscu z pewnością otrzymamy profesjonalną pomoc w wyborze mięsa oraz możemy poznać ciekawe przepisy na potrawy z dziczyzny.
Dziczyznę można kupić bezpośrednio w kole łowieckim lub nadleśnictwie w okresie polowań i odłowów. W takich miejscach można dostać mięso świeże, mrożone, a także tradycyjne wędliny. 3 listopada obchodzi się święto, które nazywane jest Hubertusem, podczas którego odbywają się liczne polowania. Mięso o najintensywniejszym smaku dziczyzny kupimy w okresie jesienno-zimowym. Można być wtedy pewnym, że będzie ono świeże i bogate w wartości odżywcze.
Ewelina Hiller
Używamy cookies