W dzisiejszym "pędzącym" świecie nie mamy czasu na delektowanie się posiłkami. Jemy w pośpiechu, niejednokrotnie zapominamy o śniadaniu witając dzień jedynie niezbędną by wstać kawą. Kończymy go zaś obfitą, często tłustą kolacją, bo dopiero po spełnionych obowiązkach mamy czas na pełny posiłek. Zapominamy, jak ważna dla zdrowia, dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki jest regularność w codziennej diecie.
Dla nikogo nie powinno być nowością, że najlepsze dla naszego zdrowia jest spożywanie małych posiłków w regularnych, niedużych odstępach czasowych i o stałych godzinach. Dlaczego jak mantra powtarzane są właśnie te zasady?
Posiłki spożywane o stałych porach prawidłowo wpływają na prace naszego żołądka. Nieprzestrzeganie regularnych godzin jedzenia skutkuje problemami układu trawiennego, powodując takie dolegliwości jak wzdęcia, zgaga, zatwardzenia czy biegunka. Posiłki spożywane w odpowiednich odstępach czasowych to także lepsza wchłanialność witamin i minerałów.
Szczególnie ważne w codziennej diecie jest to, by żaden posiłek nie został pominięty. Należy pamiętać , by najważniejszy posiłek w ciągu dnia był odpowiednio zbilansowany, a przede wszystkim, żeby w ogóle był. A mowa tu oczywiście o śniadaniu, na które tak często nie mamy czasu. To ono daje nam energię na cały dzień, dlatego powinno zawierać odpowiednią ilość białka i węglowodanów. Dla organizmu niezwykle ważne jest, by we krwi utrzymywany był stały poziom cukru. Posiłki powinny być więc tak zbilansowane, by każdy zawierał podobną jego ilość. Gdy zrobimy zbyt dużą przerwę między nimi organizm odczuje brak energii i sięgnie po gromadzone wcześniej zapasy. Dodatkowo odczujemy osłabienie, obniżenie nastroju, problemy z pamięcią i koncentracją.
Regularność w diecie ma również ogromne znaczenie dla utrzymywania dobrej sylwetki. To z jaką częstotliwością jemy ma wpływ na reakcje naszego organizmu względem spożywanego pokarmu.
Nasz organizm jest bardzo posłuszny i szybko reaguje na nowo wprowadzane reguły. Jeśli go nauczymy, że niezbędny mu pokarm dostaje zbyt rzadko, będzie próbował odkładać go ,,na później" w postaci zbędnego tłuszczyku. Jeśli zaś przyzwyczaimy, że kolejny posiłek będzie dostarczany już po niedługim czasie nie będzie potrzebował robić zapasów.
Robiąc zbyt duże przerwy między posiłkami, nie dostarczymy mu odpowiedniej ilości glukozy konsekwencji wygłodzony i pozbawiony siły ,,zmusi" nas, by zapełnić energetyczne ubytki dwa razy większym obiadem, co spowoduje odłożenie się tkanki tłuszczowej.
Chcąc dbać o szczupłą sylwetkę należy bezwzględnie wystrzegać się tzw. ,,podjadania" między posiłkami. Słodkie przekąski warto zastąpić kanapką z pełnoziarnistego chleba, jogurtem lub twarożkiem. Jeśli codziennie, o regularnych godzinach spożywać będziemy 5 odpowiednio zbilansowanych posiłków nagła chęć na batonika, cukierka czy fast-fooda nie powinna nam grozić.
Aby we krwi zachowana była odpowiednia ilość cukru, a nam nie brakowała energii i dobrego humoru powinniśmy jeść co 3-4 godziny. Choć trudno wskazać jednoznaczne ramy czasowe na spożywane posiłki, z powodu odmiennego tryb życia każdego z nas, warto określić przykładowy harmonogram, na którego bazie każde może stworzyć swój własny, dostosowany do indywidualnego stylu życia.
Jeśli więc zaczniemy dzień pożywnym śniadaniem ok. godziny 7 rano, kolejne, również bardzo ważne II śniadanie, powinno być zjedzone już w okolicach godziny 10. Godzina 13 lub 14 to idealny czas na obiad, który powinien nam dać siły na drugą część dnia. Następujący po nim podwieczorek, najlepiej w postaci owocu, sałatki warzywnej, twarożku czy pełnoziarnistej kanapki możemy zjeść już koło 16, by zakończyć dzień lekkostrawną kolacją zjedzoną nie później niż o godzinie 18. Ostatni posiłek powinien zostać spożyty na kilka godzin przed snem, ponieważ wieczorem nasz organizm zwalnia metabolizm i wszystkie pokarmy są gorzej trawione, co może wpływać na jakość snu.
Ci, co przestrzegają regularnych godzin posiłków i dbają o to, by były odpowiednio dobrane, wyraźnie odczuwają, jak duży ma to wpływ na ich zdrowie, samopoczucie i sprawność umysłu.
Agnieszka Kujawa
Używamy cookies